“Korenmolen ‘Nooit Gedacht’ te Afferden”

De geschiedenis van deze molen is nauw verbonden met die van het nabij gelegen Kasteel Bleijenbeek. De heren van Kasteel Bleijenbeek lieten in 1852 op de Meulenberg, liggende op ongeveer een kilometer ten noorden van het kasteel een standaardmolen bouwen. De eerste vermelding van een molen is echter die op de Trancokaart no. 13 van 1820 als Bliënbeksche Mühle. Op 15 augustus 1882 werd de molen door bliksem getroffen en brandde geheel af. Tussen 1883-1884 is aan de weg van Afferden naar Siebengewald een nieuwe stenen beltkorenmolen gebouwd.

Wisseling van eigenaren

In 1917 kwam de molen in handen van Arnoldus van den Bergh uit Afferden.In 1942 overgenomen door zij zoon Chris van den Bergh. Tijdens WO II lag Afferden zwaar in de vuurlinie. November-December 1944 werd de molen door terugtrekkende Duitse soldaten geheel opgeblazen.

      

Wederopbouw

Na de oorlog waren de kosten te hoog om de molen te herbouwen. Hiervoor kwam een oplossing toen de St. Joseph molen in Venray-Heide gesloopt werd, waardoor men onderdelen van deze molen kon gebruiken. Deze molen had voordien reeds op de stadswallen in Tiel gestaan, bouwjaar 1722, en werd in 1901 naar Venray-Heide verplaatst. Eind jaren vijftig werd de molen van Afferden bedrijfsklaar gemaakt door eigenaar Chris van den Bergh en zijn zwager, de molenmaker Bér Beijk. In 1958 werd de molen in bedrijf genomen.

     

Einde van de maalderij

Nadien ging het de ambachtelijke maalderij echter niet meer voor de wind; de elektrische manier van malen kwam steeds meer in trek. Uiteindelijk werd de molen in het midden van de jaren zestig stilgezet en in 1977 verkocht aan Eugene Donne uit Bergen. Hij verkocht de molen in 1986 aan de zoon van Bér Beijk, de molenmaker Harrie Beijk. De molen is 1989-1990 geheel gerestaureerd en geopend op 30 april 1991. Tegenwoordig wordt regelmatig gedraaid door de eigenaar en vrijwillige molenaars.

Bergmolen en bovenkruier

De molen staat op een natuurlijke heuveltop en heeft het typische karakter van een belt- of bergmolen, waarvan de opslagplaats in de berg bereikbaar is via een inrit, of zoals bij deze molen via een aangebouwd pakhuis. De molen is een bovenkruier, dit betekent dat alleen de kap beweegbaar is. De korenmolen ‘Nooit Gedacht’ is tegenwoordig nog de enige windmolen in de gemeente Bergen.